fbpx
Home » Blog » De miljoenennota 2017: Dit zijn de belangrijkste punten

De miljoenennota 2017: Dit zijn de belangrijkste punten

18 september 2017 Acquisitie

De Miljoenennota

De Miljoenennota. Ieder jaar presenteert de minister van Financiën op Prinsjesdag de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. De voorgestelde wijzigingen zullen per 1 januari 2018 van kracht worden

  • Het eigen risico in de zorg stijgt naar 400 euro in 2018, maar de zorgtoeslag wordt tegelijkertijd verhoogd met maximaal 130 euro.
  • Voedselveiligheidsorganisatie NVWA krijgt 25 miljoen euro extra. De Belastingdienst mag zelfs uitkijken naar 75 miljoen euro bovenop het budget. De regering trekt ongeveer 30 miljoen uit voor werving van extra verpleeghuispersoneel.
  • Voor lerarensalarissen in het basisonderwijs is 270 miljoen extra beschikbaar gesteld. Dat levert hen tussen de 500 tot 1000 euro per jaar extra loon op.
  • De economische groei voor dit jaar wordt geschat op maar liefst 3,3 procent en voor volgend jaar op 2,5 procent. De gemiddelde Nederlander kan volgend jaar uitkijken naar 0,6 procent meer te besteden. In totaal wordt 425 miljoen euro uitgetrokken om burgers meer koopkracht te geven.
  • Meer Nederlanders kunnen hopelijk uitkijken naar een baan. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 390.000 mensen.
  • Voor veiligheid is 116 miljoen euro extra gereserveerd in 2018. Dat gaat onder meer naar de marechaussee en wordt ingezet op het gebied van cyberveiligheid.
  • De staatsschuld daalt naar 53,7 procent.

De Miljoenennota: verder interessant om te lezen


Vennootschapsbelasting

Als je een B.V. hebt en winst maakt betaal je hierover natuurlijk belasting. Nu betaal je over de eerste € 200.000 20% winstbelasting. Over het meerdere betaal je 25%. Echter, de eerste schijf van de vennootschapsbelasting wordt naar verwachting verruimd de komende 5 jaar. De verwachting is dat de eerste schijf van de vennootschapsbelasting vanaf 2018 wordt verhoogd tot € 250.000, in 2020 tot € 300.000 en in 2021 € 350.000. Zo betaalt jouw B.V. tot een winst van € 250.000 minder belasting in 2018.

De Auto van de zaak

Met ingang van 2017 is het aantal bijtellingscategorieën omlaag gegaan en is het maximale tarief voor alle auto’s van de zaak verlaagd van max 25% naar 22%. Voor alle uitstoot categorieën geldt het bijtellingstarief van 22% behalve voor elektrische auto’s. Voor de nulemissieauto (CO2-uitstoot 0) is de bijtelling 4%.

Driekwarttarief

Voor nieuwe plug-in hybride auto’s is er geen korting op de bijtelling meer van toepassing. Wel geldt tot 2020 nog een driekwarttarief voor de Motorrijtuigenbelasting. Zo is het voor particulieren toch een beetje aantrekkelijker om een tweedehands plug-in hybride auto te kopen.

Emissievrij rijden

Het kabinet heeft de ambitie dat na 2035 alleen nog auto’s verkocht worden die emissievrij kunnen rijden. Na 2050 moeten er alleen maar emissievrije auto’s rondrijden. Daarom blijft het kabinet volledig elektrisch rijden tot en met 2020 volledig stimuleren. Het bijtellingspercentage voor privégebruik van dit type zakelijk auto blijft 4%. Daarnaast hebben deze auto’s een volledige vrijstelling in de MRB en BPM.

60-maandentermijn

Een zakelijke auto behoudt een lager bijtellingspercentage voor een periode van 60 maanden. Daarna wordt per jaar gekeken welke dan geldende bijtellingspercentage bij de CO2-uitstoot van de auto past. Er is nog een uitzondering voor auto’s van vóór 1 juli 2012 waarvoor een bijtellingspercentage geldt van 14% of 20%. Deze auto’s behouden deze percentages tot 1 januari 2019. Daarna geldt de jaarlijkse regel.

Lagere energiebelasting voor laadpalen

Voor elektriciteit geleverd aan laadpalen met een zelfstandige aansluiting is het hogere starttarief niet van toepassing voor de eerste 10.000 kWh. Het lagere tarief van de tweede schijf is dan direct van toepassing en geldt over de eerste 50.000 kWh één en hetzelfde tarief. Het tarief in de tweede schijf ligt ongeveer de helft lager dan het reguliere tarief in de eerste schijf per kWh. Dit komt neer op een voordeel van 1 à 2 euro per volle accu. Het verlaagde tarief zal nog drie jaar van toepassing zijn, tot 2021. Verder wordt het tarief voor de elektriciteit voor laadpalen met een zelfstandige aansluiting op het distributienet in de Wet opslag duurzame energie tot 2021 op nihil gesteld.

Het tij is gekeerd

Uit de gelekte Prinsjesdagstukken blijkt verder dat de economie volgend jaar met 2,5 procent groeit, zoals het Centraal Planbureau in augustus al raamde. De groei wordt enigszins afgeremd door de lagere gasproductie. De koopkracht neemt met 0,6 procent toe en het aantal werklozen daalt verder naar 390.000. Dat is een lichte verbetering vergeleken met de CPB-cijfers in augustus. Het begrotingsoverschot komt volgend jaar uit op 0,8 procent, terwijl de rekenmeester vorige maand nog rekening hielden met een overschot van 0,9 procent.
Verder trekt het kabinet 425 miljoen euro uit om de koopkracht van de minima te verbeteren. Globaal gezien gaan uitkeringsgerechtigden er 0,3 procent op vooruit. In de eerdere berekeningen stond deze groep op de nul. Asscher beloofde al dat het kabinet extra geld zou uittrekken zodat iedereen er volgend jaar iets op vooruit gaat. Ook gepensioneerden (0,6 procent) en werkenden (0,8 procent) zien hun koopkracht stijgen in 2018.

Acquisitie uitbesteden? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Bronnen: De Telegraaf; AD.nl; RTL.nl; RTLZ.nl; NU.nl;


TM Contact
TM Contact
TM Contact helpt sinds 2006 bedrijven met acquisitie. Een team enthousiaste medewerkers staat al ruim 10 jaar klaar voor onze klanten. We vinden het in de eerste plaats geweldig om ondernemers te helpen met het leggen van contacten. Dat lijkt zo makkelijk. Iedereen heeft contact met andere mensen, maar om mensen te overtuigen zaken met u te doen is toch een vak apart. Een geweldig vak vinden wij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *